Z dejín
Možná prvním, kdo oficiálně nechal namíchat alkoholický nápoj, byl britský admirál Veron, kterému lodní posádky neřekly jinak než Veron Old Grog (Veron starý kořala). Rozhodl, že na lodích královského veličenstva se bude námořníkům ředit pravidelný denní příděl rumu vodou jedna ku dvěma. Aby byl koktejl pitelnější, přidávali do něj námořníkům třtinový cukr a citrónovou šťávu. Historické prameny dokonce zaznamenaly toto důležité datum. Nařízení Old Groga vstoupilo v platnost 21. srpna 1740. Vznikl tak první míchaný nápoj známý jako grog. Zatímco u nás se podává horký, v tropických krajinách dostanete grog pěkně vychlazený s kostkami ledu ve sklenici. Britští námořníci na lodích Jejího Veličenstva jsou však od roku 1970 bez něj. To byl denní příděl rumu zrušen. (viz IN č. 26/2006).
Po 66 letech od nařízení Old Groga, 13. května 1806, publikoval americký týdeník The Balance and Columbian Repository podle mixologických znalců historie míchaných nápojů první známou písemnou definici koktejlu. Šlo o nápoj pojmenovaný Gin Sling (viz Jak se koktejl dostal do novin). Od té doby se koktejly podávají ve speciální sklenici zvané koktejlka nebo také martini glass, podle nejčastěji podávaného míchaného nápoje. Dnes se skleničce podle jejího tvaru písmene V říká také V-Shape Glass, česky víšejpka.
Letos tedy uplynulo 200 let od první novinové zmínky a barmani datum slaví jako Světový den koktejlů, kdy můžete v různých barech po světě ochutnat historické i moderní receptury.
Původ slova koktejl není jasný, ale existuje legenda z dob americko-mexických válek. Při příměří se americký generál vypravil k Mexičanům a dostal lahodný nápoj. Když se pídil, kdože ho namíchal, řekli mu, že krásná dcera mexického vládce jménem Coctel, Američané si ho přizpůsobili na Cocktail.
Některé prameny uvádějí, že už roku 1624 zapíjeli Indiáni prodej Manhattanu směsí rumu a vody s cukrem a zázvorem. Po britském plukovníkovi Negusovi (zemřel roku 1732) se jmenuje nápoj, který vytvořil (viz Koktejly). Každopádně novodobé pojetí míchaných nápojů podávaných v koktejlových barech spatřilo světlo světa v Americe a z USA se bary rozšířily po celém světě.
O popularitu míchaných nápojů se postarala jak generace spisovatelů v čele s Ernestem Hemingwayem, tak i filmový James Bond, jehož výrok při objednávání suchého Martini "Nemíchat, protřepat" zlidověl (recept na bondovské Martini viz Koktejly). Konečně i whisky či jiná lihovina na ledu (on the rocks) je vlastně míchaný nápoj.
Bondovská představa suchého Martini, kde je gin a vermut v poměru 3:1, je pro znalce ale ještě málo suchá. Zvyšujícím se poměrem ginu k vermutu se tato světová jednička mezi koktejly vysušuje. Pravda, kontinentální standard, který vám namíchají, pardon protřepají, takřka všude v Evropě je 2:1. Dle znalců však teprve poměr 5:1 zaručuje slušnou suchost, poměr od 7:1 uznávají znalci za optimální, takový pil třeba americký prezident Richard Nixon. To Hemingway byl jiný pašák. Měl rád Martini s 15 díly ginu a jedním vermutu. Říkal mu Montgomerry.
V českých zemích se první American Bar s míchanými nápoji objevil na Jubilejní výstavě v Praze v roce 1891. Od roku 1912 je v provozu bar pražského Obecního domu, nejstarší na našem území a moc mu nechybělo k evropskému primátu, který drží bar v Paříži. Druhá světová válka a éra komunismu barům, barmanům ani jejich hostům u nás nepřála. Teprve na přelomu tisíciletí k nám zájem o míchané nápoje znovu v plné síle dorazil. Vyrostla generace mladých barmanů s mezinárodními zkušenostmi i úspěchy na prestižních soutěžích i mladých klientů, kteří si jejich kreace oblíbili. Nejenom v Praze je dnes v provozu řada podniků velmi dobré úrovně. Někde pravda máte dojem, že pro vás do sklenky nacpali ukázky všech produktů z vedlejšího obchodu Ovoce zelenina, ale metodou pokus - omyl se lze propracovat k nápoji, který si oblíbíte.
K rozvoji popularity nealkoholických míchaných nápojů přispívá i každoroční mezinárodní soutěž Mattoni Grand Drink. Loni se konala v Berlíně v luxusním hotelu Hyatt a zvítězil v ní český barman Roman Heller (viz IN č. 48/2005) Barmani v ní dokazují, že i bez alkoholu, jen z minerální vody a ingrediencí lze namíchat vzhledově i chuťově velmi atraktivní drinky.